Kies
Organisatie Bestuur Terugblik

Kennismaking met onze organisatie

Het idee komt van Prof. Walter Leirman van de faculteit Pedagogie aan de KUL. Wanneer hij op pensioen gaat stelt hij zich de vraag: “ Hoe kan je Senioren op een didactische manier begeleiden naar de digitale wereld?” . Hij zet in juni 2000 een vrijwilligersorganisatie om computerlessen te geven aan Senioren: dit wordt de VZW SeniornetVlaanderen.

De eerste stap is het  rekruteren en vormen van lesgevers. Twee bronnen: mensen uit het onderwijs (didactisch sterk) en uit de IT industrie (technisch sterk). De wisselwerking blijkt vooral nuttig bij het aanmaken van het lesmateriaal.
Ze krijgen een korte opleiding om te begrijpen hoe je toch wel complexe materie moet overbrengen naar oudere mensen. Het moet op een “plezante” manier gebeuren, veel herhalen en oefenen, zeker niet te snel gaan… Daarom krijgen deze lesgevers de titel van Animator. Het motto is immers “Senior leert Senior”.

In de beginjaren groeit het aantal animatoren snel aan en zijn ze vooral actief bij de opleidingen georganiseerd door het toenmalige Belgacom. Dit was ook wel nodig want al snel vielen alle vormen van subsidiëring weg. We hebben dan ook een website aangemaakt om onze bekendheid te vergroten, en later om lessen via de site te laten bestellen.

In die periode geven een 80 tal animatoren beginnerslessen computer in bibliotheken, dienstencentra, gemeentelokalen etc. Om dat te organiseren gaan we werken per provincie, met een Regio Verantwoordelijke. Die heeft de contacten met de aanvragers, maakt de planning, volgt de facturatie en vergoedingen op.

Naarmate de jaren vorderen verschuift de vraag naar de nieuwe toestellen: de Tablet en de Smartphone. Het wordt ook complexer, want er zijn minstens twee families: Android en iPhone/iPad. Het aanbod wordt verder uitgebreid naar nieuwe toepassingen (facebook, bankieren, foto’s beheren en bewerken, online kopen, whatsapp, itsme…..).

Veel senioren volgen na een basiscursus een vervolgcursus. Ze gaan dan verder met nieuwe onderwerpen.
Vandaag zijn we nog met een goede 30 animatoren: we zijn meer dan 15 jaar bezig en onze gepensioneerde lesgevers worden ook ouder. Het wordt ook steeds moeilijker om voor al de nieuwe lessen inzetbaar te zijn.

Onze grootste uitdaging vandaag is dan ook het aantrekken van nieuwe vrijwilligers met de juiste ervaring en de juiste instelling.

Wat doen onze animatoren?

Zij leveren een gevarieerde bijdrage:

Dit kan bijvoorbeeld in Open Computer Ruimtes (OCR), in bibliotheken, in dienstencentra, in gemeente lokalen, in lokalen van de vereniging zelf…

  • ontwikkelen van leermateriaal
  • het forum op seniornetvlaanderen.be waar vragen van senioren over PC-problemen daadwerkelijk beantwoord worden

Een aantal van onze animatoren doen nog andere bijdragen:

  • Digidokter: typisch kan hierbij elk lid van de organisatie maandelijks op afgesproken tijdstippen terecht met alle mogelijke vragen over de werking van digitale toestellen op een afgesproken plaats.
    Voorbeeld:  elke tweede dinsdag van de maand tussen 9u en 12u in de bibliotheek.
    Een Seniornet Animator zit daar als digidokter en helpt de bezoekers één voor één.
    Uiteraard worden enkel vragen over software behandeld, geen vragen over hardware.

    Een paar voorbeelden van frequente vragen:
    • Hoe kan ik video bellen met mij smartphone.
    • “Itsme” installeren.
    • Gmail aanmaken bij het opstarten van een Android toestel.
    • Bijlage bij mail opslagen bij documenten.
  • Computercafé: dit is vergelijkbaar met digidokter maar iets uitgebreider. Het vergt ook meerdere vrijwilligers voor de organisatie.
    Typisch omvat een sessie meerdere elementen:
    • Een uur les over een digitaal onderwerp. Bvb. hoe herken ik phishing berichten?
    • Een half uur vragen over het lesonderwerp.
    • Een half uur persoonlijke vragen bij een digidokter.

  • Help-desk : sommigen onder ons helpen online : op aanvraag van individuele deelnemers behandelt men vragen/problemen, telefonisch, via video bellen, of met overname van het scherm.

  • Webinar: wegens Corona wagen enkelen onder ons zich aan een les, van thuis uit, naar deelnemers via Zoom, Praatbox of special toepassingen zoals WebinarGeek. Het is niet onze voorkeur, maar Corona verplicht ons dit nader te bekijken.