Plaats een externe schijf op de taakbalk ... (week 25)

Tijd is geld, en soms heb je gewoon geen zin om weeral Windows Verkenner open te zetten om aan je bestanden op je externe schijf te kunnen. We laten je in deze Clickx al een manier zien om eender welke map onder het Verkenners-icoontje te steken, maar misschien heb je geen zin om je normale Windows Verkenner op te offeren. Het vastpinnen van je externe schijf op de startbalk zou dan een ideale oplossing zijn.

 

Windows 10 laat dit spijtig genoeg niet toe met een gewone map, dus moeten we wat camouflage inzetten. Deze ingreep werkt ook voor Windows 7 en 8.

Stap 1: Slepen

 

Wanneer je je schijf naar de startbalk sleept, verschijnt deze in het contextmenu van Windows Verkenner.

 

Je hebt misschien al eens geprobeerd om je externe opslagschijf naar de startbalk te slepen. Dat geeft echter niet het gehoopte effect van het vastpinnen van de map op de balk, het voegt je schijf slechts toe aan het menu van Windows Verkenner: wanneer je met je rechtermuisknop op Verkenner klikt, verschijnt je drive in de lijst die je te zien krijgt.

 

Voor sommige gebruikers is dat misschien genoeg om snel aan hun bestanden te komen. Om echt in één klik bij je bestanden te zitten, willen we de schijf echter als een icoontje toevoegen aan de taakbalk


Stap 2: Permanente letter

 

 

Open snel de Disk Management-tool door via de zoekfunctie op start naar ‘partitie’ te zoeken.

 

Met een omweg kan je de externe schijf wel toevoegen aan de taakbalk. Starten doen we met het toewijzen van een permanente drive-letter aan de schijf. Typ in de zoekfunctie in Start ‘partitie’ in en klik op Partities op harde schijf maken en formatteren.

 

Rechterklik in het venster dat opent op je externe schijf en kies Stationsletter en paden wijzigen. Klik vervolgens op Wijzigen, en kies via het drop-downmenu een nieuwe letter voor je opslag. Bij voorkeur is dit een letter die achteraan het alfabet zit. Klik op OK. Microsoft zal je een waarschuwing tonen, maar deze kan je negeren.

Stap 3: Vermommen

 

 

Verander de .txt-uitgang van je tekstdocument in .exe en pin het vast aan de balk.

 

In onze volgende stap vermommen we de schijf als een .exe-bestand. Om dit mogelijk te maken, moeten we eerst in het oude Configuratiescherm duiken. Rechterklik op Start en open Configuratiescherm. Ga naar Vormgeving en persoonlijke instellingen, Opties voor Verkenner en klik Verborgen bestanden en mappen weergeven aan. Verwijder het vinkje bij Extensies voor bekende bestandstypes verbergen, en klik op OK.

 

Vervolgens klik je eender waar op het bureaublad en selecteer je Nieuw en Tekstdocument. Het maakt niet uit welke naam je het bestand geeft, maar zorg ervoor dat je het bewaart als een .exe-bestand.

 

Microsoft zal je waarschuwen dat dit de werking kan beïnvloeden; klik op Ja. Rechterklik op het bestand en kies Aan taakbalk vastmaken.

Stap 4: Eigenschappen

 

Verander het doel- en begin-pad van de taakbalkmap in Eigenschappen.

 

De volgende stap is het omleiden van het icoontje dat je hebt toegevoegd aan de taakbalk naar je externe schijf. Houd Shift ingedrukt, klik met de rechtermuisknop op het beeldje, en ga naar Eigenschappen.

 

Verander in het venster de tekst in de velden Doel en Beginnen in naar de permanente drive-letter van je externe schijf, bijvoorbeeld Q:\. Wil je meteen in een bepaalde map op je externe schijf belanden wanneer je op de knop klikt, zet dan die bestandslocatie bij Doel en Beginnen in.

 

Je hoeft dan alleen nog op toepassen te klikken om je werk te voltooien. Optioneel kan je het icoontje voor de knop op je startbalk nog aanpassen via Ander pictogram in het Eigenschappen-scherm.

 

Bron: eClickx van 13 juni 2017

Zomer schoonmaak ... (week 24)

Het is waarschijnlijk al een tijdje geleden dat je de PC nog eens hebt opgeschoond. De poetsvrouw van dienst is SLIMCLEANER.

 

Je kan het downloaden op http://www.slimcleaner.com. Downloaden (groene knop slimcleaner free) en installeren en openen.


Aan de linkerkant staat een overzicht van de beschikbare tools. Je kiest voor de eerste: CLEANER. Bovenaan staan de categoriën van wat er zoal op te kuisen valt.


Per categorie kan je dan nog eens een keuze maken van wat wel of niet mag opgekuist. Ofwel laat je de controle aan de tool en klik je op de knop AUTOCLEAN.

 

Wil je het toch even nakijken voor het allemaal weg is, klik je op de knop ANALYSE. Je moet daarna dan zelf de geselecteerde bestanden laten verwijderen.

 

Bron: Clickx Magazine nr. 346 van 13 juni 2017

Zet je pdf-bestanden om (week 23)

Een PDF-document is het equivalent van een digitale print. PDF’s zijn in essentie afgewerkte bestanden waaraan je niets meer hoeft te veranderen. In de prakijk is het vaak wel handig om even rechtstreeks aan een PDF-bestand te sleutelen.

 

Misschien wil je het omzetten naar een Word-bestandje of een afbeelding? Met PDF Candy kan je snel PDF’s converteren naar andere bestandsformaten, maar ook andersom Office-bestanden en afbeeldingen omtoveren tot PDF’s.

 

Je kan zelfs watermerken toevoegen en individuele pagina’s verwijderen. Ik doorloop de belangrijkste functies.

Omzetten

PDF Candy is een online tool. Je hoeft niets te downloaden om ervan gebruik te maken. De tool woont op https://pdfcandy.com. Op die eenvoudige website vind je een overzicht van alle functies van de tool, netjes toegankelijk via verschillende knoppen.

 

Bovenaan schuilen drie titels: Convert from PDF, Convert To PDF en Other Tools. Onder die titels vind je dezelfde functies op de knoppen onderaan; hier staan ze netjes geordend. Helemaal rechts kan je de taal aanpassen. Nederlands is spijtig genoeg niet beschikbaar. Voor het vervolg van deze workshop kies ik de Engelse taalKlik op een functie naar keuze om aan de slag te gaan.

 

Ik converteer als voorbeeld een PDF-bestand van een oude Clickx naar een Word-bestand. Je kan bestanden rechtstreeks vanuit Google Drive of Dropbox aan de tool toevoegen, of ze vanuit je bestandsverkenner naar het voorziene vak slepen.

 

In dat laatste geval moet je het bestand nog uploaden naar het net. Dat kan bij erg zware PDF-bestanden even duren. Na het uploaden gaat de tool meteen aan de slag. Je ziet niet hoe lang de conversie zal duren, wel dat ze bezig is.

 

Zodra het bestand is omgezet, kan je het in het door jou gewenste formaat downloaden. Al naargelang je bronbestand kan de conversie beperkt zijn. Verwacht niet noodzakelijk een bewerkbare test, eerder afbeeldingen in een Word-formaat.

Watermerk

Als tweede voorbeeld voeg ik een watermerk toe aan hetzelfde PDF-bestand. Opnieuw moet je eerst een bestand uploaden.

 

Vervolgens kan je de tekst van je watermerk kiezen, net als de locatie ervan. Je kan ook een afbeelding uploaden om als watermerk te gebruiken.

 

Ik wil graag een foto van een kat aan iedere pagina toevoegen en wel in het midden. Na de conversie verschijnt de kat ondersteboven aan de linkerkant van de PDF. Aangezien het om een watermerk gaat, is het beeld transparant en moeilijk zichtbaar.


Tot slot wil ik een Excel-bestand met cijfermateriaal omzetten in een PDF. De functie Excel to PDF zal me daarbij helpen. Na het inmiddels vertrouwde uploadsysteem kan de conversie meteen starten. Mijn Excel-bestand is niet zo groot, dus het omzetten duurt nauwelijks twee seconden. De conversietool is slim genoeg om te bekijken waar in de PDF data terug te vinden is, en die zo goed mogelijk te verdelen over een pagina. Zo komt mijn tabel netjes en paginavullend in een PDF-bestand terecht, zonder dat lege cellen mee verschijnen.

 

Bron: Clickx online van 26 mei 2017

Hardware veilig verwijderen...(week 22)

Je hebt waarschijnlijk al regelmatig gehoord dat je gebruik moet maken van de optie ‘Hardware veilig verwijderen’ alvorens je een usb-stick of externe harde schijf van je computer loskoppelt. De kans is eveneens groot dat je – ondanks deze waarschuwing – wel eens een stick loskoppelt zonder gebruik te maken van de functie in Windows. Telkens wanneer je een opslagmedium uit een usb-poort trekt zonder de hardware veilig te verwijderen, loop je echter het risico data te verliezen.

Snel verwijderen

Ook Microsoft beseft dat maar weinig mensen hun hardware veilig verwijderen van een pc. Daarom heeft het bedrijf een beveiliging in zijn besturingssysteem ingebouwd. Iedere usb-drive die je aan je computer koppelt, zal standaard geoptimaliseerd worden door Windows om het snel te verwijderen. Dat beperkt het risico drastisch dat je corrupte bestanden verkrijgt door het onveilig loskoppelen van je toestellen.


Toch zijn er enkele momenten waarop je je stick nooit zomaar mag verwijderen. Wanneer Windows data schrijft naar het apparaatje omdat je net een bestand naar het toestel kopieert, kan de data vernield worden bij het onderbreken van dit proces.

Alvorens je een usb-drive loskoppelt van je computer moet je je ervan verzekeren dat er zeker geen data wordt geschreven naar het ding. Sommige sticks maken gebruik van een knipperend lampje om je te waarschuwen dat het toestel momenteel in gebruik is.

Apparaatbeheer

Om na te kijken of je usb-drive is geoptimaliseerd voor snel verwijderen, moet je naar het apparaatbeheer van Windows gaan. Je kan de tool openen via het configuratiescherm, of door naar Apparaatbeheer te zoeken in het startmenu.

 

Zorg ervoor dat je usb-stick is ingeplugd en open Schijfstations. Hier zal je de harde schijf van je computer zien staan en eventuele usb-drives die met je pc zijn verbonden.


Klik met je rechtermuisknop op de naam van je usb-stick en kies voor Eigenschappen. In het venster dat zich opent, ga je naar Beleidsregels, waarna je kan nakijken waarvoor je stick is geoptimaliseerd. Indien de eerste optie, Snel verwijderen, is aangevinkt, loop je weinig risico dat je stick kapotgaat wanneer je hem onveilig verwijdert. In het andere geval zal het usb-apparaat sneller werken, maar is de kans groot dat je data kwijtraakt door je hardware onveilig te verwijderen.

 

Schrijfcache

De reden waarom je betere prestaties verkrijgt door de tweede optie aan te vinken, is dat je computer gebruik zal maken van schrijfcaching. Windows zal de prestaties van je toestel verbeteren door bestanden te cachen op je computer in plaats van de bestanden onmiddellijk naar je usb-toestel te schrijven.

 

Zelfs wanneer het lijkt alsof een bestand op je usb-stick staat, kan het zijn dat dit nog niet het geval is. Op deze manier verzekert Windows zich ervan dat je bestanden snel geopend kunnen worden.


Wanneer je gebruik maakt van de optie Hardware veilig verwijderen, zal Windows alle data uit de schrijfcache schrijven naar je usb-stick. Pas daarna krijg je de boodschap dat je de drive veilig kan verwijderen en ben je zeker dat je geen data verliest.

Corrupt

Zoals in eerdere paragrafen werd beschreven, kan het onveilig verwijderen van een usb-drive tot corruptie leiden. Indien je geluk hebt, beperkt deze corruptie zich tot een bestand: het bestand dat op het moment van loskoppelen naar je stick werd geschreven.

 

Wie pech heeft, kan na het onveilig uitpluggen van zijn usb-drive het apparaat niet langer gebruiken. In dat geval is de systeemtabel hoogstwaarschijnlijk corrupt, waardoor Windows niet langer de vrije opslagruimte en opgeslagen bestanden op de stick kan terugvinden. Om de usb-drive weer bruikbaar te maken zit er niets anders op dan het apparaat te formatteren. Na deze procedure ben je je bestanden echter voorgoed kwijt.

 

Data recupereren

Gelukkig zijn er enkele methodes waarmee je kan proberen je data te recupereren. Om te achterhalen of de systeemtabel van je usb-apparaat corrupt is geraakt, dien je de drive in je pc te pluggen. Windows zal je automatisch vertellen dat je de schijf moet formatteren voordat je ze terug kan gebruiken.

 

Indien je deze melding negeert en probeert de map van de stick te openen, zal je de melding krijgen dat het volume geen herkenbaar bestandssysteem bevat. Ga in geen geval in op Windows zijn vraag om de schijf te formatteren; je zal al je data onherroepelijk kwijt zijn.


Een eerste stap die je kan ondernemen, is gebruik maken van een tool van Windows. Klik met je rechtermuisknop op de juiste driveletter en kies voor Eigenschappen. Ga naar het tabblad Extra en klik op Controleren. Indien je geluk hebt, kan je via deze weg de softwarefouten in de usb-drive oplossen.

Externe tool

Werkt de tool van Windows niet, dan zit er niets anders op dan gebruik te maken van een externe tool die de bestanden kan recupereren. Een goede optie hiervoor is de EaseUS Data Recovery Wizard, welke je gratis kan downloaden. Klik in de website bovenaan op Data Recovery, kies voor Data Recovery Wizard Free en klik op Free Download.


Start de tool van EaseUS, kies de bestandstypen waar je naar op zoek wilt gaan en klik op Volgende. Kies in het volgende venster de juiste drive en klik op scan. Het programma zal tonen welke bestanden het heeft kunnen vinden. Duid de bestanden aan die je wilt recupereren, klik op Herstellen en kies ten slotte een locatie om de herstelde bestanden op te slaan. Deze locatie mag zich uiteraard niet op je corrupte usb-stick bevinden.

Formatteren

Nu je je bestanden hebt teruggevonden en deze op een veilige plaats hebt bewaard, rest je nog maar één taak: je usb-drive formatteren. Klik hiervoor met je rechtermuisknop op de juiste driveletter en kies voor Formatteren. In het venster dat zich opent, zie je de grootte van je stick staan en kan je het bestandssysteem kiezen.

 

Klik op Starten om de drive te formatteren en kies voor OK om de waarschuwing van Windows te negeren. Eenmaal de drive is geformatteerd, heb je een lege, maar werkende usb-stick. Eventueel kan je de herstelde bestanden weer op het apparaat opslaan.

 

Bron: ZDNet van 20 mei 2017

Taakbalk verbergen...(week 21)

Een groot scherm kost geld: laten we dus het scherm volledig gebruiken en de taakbalk verbergen als we hem niet nodig hebben. Hoe doen we dat?


Klik met de rechter muisknop op de taakbalk en kies de optie TAAKBALKINSTELLINGEN.


Zet volgende schuifknop aan : TAAKBALK AUTOMATISCH VERBERGEN IN BUREAUBLADMODUS. De taakbalk zal nu verdwijnen, maar als je onderaan met de muis beweegt zal hij terug verschijnen.

 

Bron: Clickx Magazine nr. 345 van 16 mei 2017

Verkenner met tabbladen...(week 20)

De komst van browsertabbladen was een heuse verademing voor wanordelijke mensen zoals ik die makkelijk tien verschillende vensters hebben openstaan. Het is vreemd dat Microsoft er nooit aan gedacht heeft om in Windows Verkenner een soortgelijk systeem te introduceren.


Gelukkig zijn er op het internet alternatieven te vinden, zoals Clover. Dit gratis programma is een must voor iedereen die zijn vertrouwde Verkenner wil behouden, maar ook wil profiteren van de bruikbaarheid van de browser.

 

Hier vind je de downloadlink. De installatie is in het Japans, maar geen zorgen, je hoeft de taal niet onder de knie te hebben om dit proces te doorstaan. Vanaf nu kan je meerdere tabbladen openen in de Verkenner. Met de toetsencombinatie Windows + E kan je een Verkenner-venster oproepen en meerdere tabbladen openen. Met behulp van het kruisje sluit je dat deelvenster opnieuw.

 

Bron: TechPulse van 24 april 2017

Gmail op afstand uitloggen...(week 19)

Je was eens weg van huis en wou dringend je gmail lezen. Maar het moest allemaal nogal rap gaan en je bent dan ook vergeten uit te loggen.
Nu kan iedereen op dat toestel je mails lezen, iets wat je waarschijnlijk liever niet ziet gebeuren.
Maar ook je foto’s en andere toepassingen staan te grabbel…
Je kan als volgt van thuis uit afloggen:

  • eerst inloggen bij gmail.com
  • scroll door al je mails en onderaan rechts staat in het klein DETAILS. Klik daar op.
  • er verschijnt een (pop-up) venster en daar staat een grote knop: UILOGGEN BIJ ALLE ANDERE WEBSESSIES. Klik erop en op alle toestellen waar je eventueel nog bent aangelogd, wordt je nu uitgelogd.

Bron: Clickx Magazine nr. 344 van 2 mei 2017

Nachtlamp..(week 18)

’s Avonds nog voor je PC scherm zitten is niet bevorderlijk voor de nachtrust. Je kan het nadelig effect milderen door het licht wat roder te maken.


De creators update van Windows 10 maakt dit mogelijk. Je gaat als volgt tewerk:

  • Ga naar INSTELLINGEN en open het blokje SYSTEEM
  • Kies voor BEELDSCHERM en vervolgens HELDERHEID&KLEUR
  • Daar staat de NACHTLAMP
  • Je kan de lamp gewoon aanzetten, maar er is meer mogelijk via de INSTELLINGEN VOOR NACHTLAMP
  • Met de schuifbalk kan je de hoeveelheid rood regelen
  • Je kan meteen ook een tijdsschema aanmaken voor wanneer je de lamp actief wil maken

Bron: Clickx Magazine nr. 344 van 2 mei 2017

Paint 3D...(week 17)

Samen met de creators update introduceert Microsoft een nieuwe versie van Paint. Met Paint 3D kan zelfs een klein kind 3D-scenes maken en inkleuren. Probeer de 10 leukste functies eens uit: hier staat de uitleg...


Bron: ZDnet van 13 april 2017

PDF naar WORD en nog veel meer...(week 16)

Meestal beschik je niet over de nodige software om een PDF bestand aan te passen. Dan moet je het naar bvb. WORD omzetten en daarna eventueel terug naar PDF. Of wil je er gewoon een watermerk aan toevoegen. Of PDF exporteren naar beelden…

 

Dit alles kan online met PDF Candy: hier te vinden: https://pdfcandy.com

 

Je moet even de PDF opladen uit je G-drive of dropbox, of gewoon vanop je PC.
Als de conversie klaar is kan je het resultaat downloaden.

 

Voor watermerk kan je tekst of foto toevoegen: de positie kies je zelf.


Ook word, excel of powerpoint bestanden kunnen naar pdf omgezet.
Meerdere pdf’s samenvoegen kan ook…


Bron: Clickx Magazine nr. 343 van 18 april 2017

Datumprikker app...(week 15)

Datumprikker is een handige app voor Android en iOS waarmee je heel makkelijk met een groep mensen een datum kunt prikken voor een afspraak.


De Datumprikker app is ook als website beschikbaar, zodat je ook zonder smartphone maar met een PC of Mac mee kan doen.

 

Het doel van de app en de website is een afspraak maken met een groep mensen. Iets dat anders een enorme klus is. Want als de één niet kan kan de ander niet en omgekeerd. Het kost dan heel wat getelefoneer en gemail van de organisator om een datum en tijd te vinden dat iedereen kan.

 

De Daumprikker app neemt je dat vervelende werk uit handen. Alle deelnemers geven aan wanneer ze kunnen en de app kiest een datum en regelt uit uitnodigingen.

 

Website en download van de app...


Bron: Fan TV nl

De E-Bijsluiter...(week 14)

Het is doorgaans niet gemakkelijk om een bijsluiter van een geneesmiddel te lezen. Zelfs met een vergrootglas blijft het een hele klus. Of ben de bijsluiter misschien kwijtgeraakt omdat hij zelden mooi terug opgevouwen in het doosje past.


Ga dan maar eens opzoek naar de digitale versie, op basis van de naam van het geneesmiddel.

 

Probeer het eens uit op deze site...


Bron: Clickx Magazine nr. 342 van 21 maart 2017

Relax met geluid... (week 13)

Concentratie en productiviteit kan je verhogen door op de achtergrond naar iets rustigs te luisteren. Je kan zelf een mix van achtergrondgeluiden samenstellen. Ook de kleuren van de achtergrond passen zich aan.

 

Probeer het eens uit op deze site...


Bron: Clickx Magazine nr. 342 van 21 maart 2017

Kettingbrieven en kettingmails (week 11)

‘Kettingen van de angst’ werden ze genoemd, de kettingbrieven die België, Nederland en zoveel andere landen decennialang teisterden.

 

Wie de brief in de vuilbak gooide, zou het ongeluk over zichzelf uitroepen.


Veel mensen stuurden de brief door uit angst, vanuit het idee ‘het moest maar eens waar zijn’.

 

Vandaag wordt het internet overspoeld door varianten op die aloude brieven. Dat maakt dit boek brandend actueel.


In het boek analyseert Ann Driessen de enorme verzameling van haar vader Mathieu Driessen, die de brieven trachtte uit te roeien.

 

 

 

 

 

Daar is hij niet in geslaagd, maar zijn collectie vindt dankzij dit boek de weg naar het grote publiek.


Ann Driessen beschrijft niet alleen de soorten kettingbrieven, maar haalt ook concrete voorbeelden aan van burgemeesters, bedrijfsleiders en politici die ooit in de val trapten. Ze schetst hoe religieuzen, juristen en psychologen over kettingbrieven dachten. En hoe die kettingbrief uiteindelijk evolueerde tot het digitaal kettingbericht.


Een must-have voor iedereen die ooit wel eens twijfelt over het waarheidsgehalte van berichten op sociale media. En voor liefhebbers van gedegen historisch onderzoek.


Te vinden bij www.bol.com  , bij Standaardboekhandel en via www.boekscout.nl


Prijs: 19,99 euro


Bron: Ann Driessen

Kwaliteitsfoto's... (week 10)

Als vervolg op week 08 bekijken we nog eens een website met een link naar 20 sites waar je gratis hogeresolutiefoto’s kan downloaden voor persoonlijk en zelfs professioneel gebruik.


Hier moet je zijn...


Bron: Clickx Magazine Nr.341 van 7 maart  2017

Structuren en patronen... (week 09)

Misschien kon je tussen de foto’s van vorige week toch je gading niet vinden. Nood aan een mooi patroon voor de achtergrond van je website, of een structuur zoals een  behang voor je bureaublad? Dan moet je hier eens gaan kijken (klik op de pijltjes rechts bovenaan)...

 

http://thepatternlibrary.com/

 

Voor een website plaats je in de CSS stylesheet volgende regel:
body {
            background: #FFFFFF url(patroon.png) repeat;
}

 

Bron: Clickx Magazine Nr.340 340 van 17 februari 2017

Gratis afbeeldingen... (week 08)

Je hebt af en toe een afbeelding nodig voor een publicatie of een spreekbeurt.
Weet dat je niet zomaar alles van het internet mag plukken. Speel dus veilig en gebruik één van volgende websites met gratis afbeeldingen.

 

https://unsplash.com met bijhorende zoekmachine


https://www.pexels.com/u/gratisography/ voor persoonlijk en commercieel gebruik


http://imcreator.com/free

 

Bron: Clickx Magazine Nr.340 340 van 17 februari 2017

Data versturen van PC naar PC... (week 07)

Misschien heb je niet veel vertrouwen in de cloud en plaats niet graag belangrijke documenten op je OneDrive of GDrive. Er is een alternatief: doe een rechtstreekse transfert van jouw PC naar de PC jouw data zou moeten krijgen.


Je kan dit gratis via de website takeafile.com.


Surf naar deze site en bevestig met ja indien dat wordt gevraagd. Open dan de verkenner en sleep het bestand dat je wil oversturen naar deze site. Je kan ook eventueel klikken op DRAG AND DROP A FILE TO START en dan het bestand op je PC gaan zoeken.


Er verschijnt dan een link die je meteen kan doormailen of je kopieert die link en stuurt zelf een apartemail.


De ontvanger moet nu de mail openen en op de link klikken: meteen begint de transfert. Je moet natuurlijk je browser wel laten openstaan zolang deze transfert duurt. Maar dat kan je volgen met de vooruitgangsindicator.

 

Bron: Clickx Magazine Nr.340 van 14 februari 2017

Grafieken à la carte...... (week 06)

GnuPlot is een portable programma dat beschikbaar is voor diverse platformen, waaronder Linux en Windows. Een fraaie grafische interface hoef je echter niet te verwachten: het programma laat zich namelijk aansturen van een terminalvenster. Jawel, commando’s en scripts dus.


Met een enkel commando – zoals bijvoorbeeld plot cos(x) – kun je met GnuPlot al twee- en driedimensionale grafieken creëren. Het resultaat laat zich echter op allerlei manieren finetunen. Je kan bijvoorbeeld het bereik van de x- en y-as wijzigen of de grafiek een andere opmaak meegeven.

 

Dit alles gebeurt dus ook commandogestuurd, maar in het terminalvenster is wel een uitgebreid menu aanwezig waaruit je nagenoeg alle beschikbare commando’s kan selecterenJe vindt hier rubrieken terug als Plot, Expressions, Functions, Axes, Chart, Styles, 3D, enz…

 

Elk van deze rubrieken telt telkens een hele reeks (subrieken met) commando’ waaruit je kan plukken.

Commando’s gebruiken

Handig is ook dat de gegenereerde grafiek in een afzonderlijk venster wordt uitgetekend en dat je het resultaat eenvoudigweg via het Windows klembord in een andere applicatie kan plakken of naar een emf-bestand kan exporteren.


Het is uiteraard ook mogelijk diverse commando’s in een script op te nemen. Een aantal van deze scriptbestanden wordt overigens ter demo meegeleverd (via File, Demos open je een demobestand in de map Demo, een submap van de installatiemap van GnuPlot). Je kan zo’n script uiteraard ook altijd zelf aanpassen; meer dan een Kladblok heb je daar niet voor nodig.


Zo’n script is overigens best wel krachtig gezien het onder meer lusscommando’s herkent (do…for). GnuPlot kan tevens overweg met parametrische vergelijkingen, waarbij bijvoorbeeld de functie van de ene variabele bestaat in het wijzigen van een andere. Kortom, voor wie zich de syntax van de scripting eigen wil maken, kan met GnuPlot schitterende grafieken naar boven halen.

 

Downloaden...

 

Bron: Clickx Nieuws (Windows) van 6 februari 2017

Inloggen op een bestaand netwerk... (week 05)

Oeps: foutje in W10.

Sommige computers (van lesvolgers) weigeren om in te loggen op het plaatselijk internet-netwerk, niettegenstaande de juiste beveiligingssleutel werd ingevoerd.
De reden blijkt een foutje te zijn binnen W10.

 

Werkwijze:

· Klik, onderaan rechts in de werkbalk op het icoontje “Internettoegang”.

Een lijst met beschikbare netwerken verschijnt.


· Selecteer het gewenste netwerk waarop moet ingelogd worden. (SSID)
· Verwijder het vinkje bij “Automatisch verbinding maken”.
· Klik op de knop “Verbinding maken”.
· Voeg de juiste beveiligingssleutel in en druk op het tekentje, uiterst rechts in de balk. De zojuist ingevoerde tekens worden leesbaar weergegeven.

 

 


Er zijn nu twee mogelijkheden:
1. De getoonde sleutel is juist.
o Geef “Volgende” of Enter.
De computer logt in op het netwerk.
o Schakel “Automatisch verbinding maken”
terug in. (via “Eigenschappen”).

 

 

2. De getoonde sleutel is onjuist:
o Klik op de knop “Annuleren”
o Ga naar het configuratiescherm en naar “Taal”
o Verwijder volgende optie:

 


o Herbegin de procedure volledig opnieuw.

 

Succes !


Bijdrage Guy Devyver

1 TB gratis cloudopslag met Stack... (week 04)

TransIP heet het Nederlandse bedrijf achter Stack. Stack zag eind 2015 in Nederland het levenslicht en heeft sinds de lancering meer dan 100.000 gebruikers vergaard. Begrijpelijk: iedereen die een account aanmaakt krijgt maar liefst 1 TB aan gratis opslagruimte cadeau.

 

Stack was alleen beschikbaar voor mensen met een Nederlands IP-adres, tot vandaag. Sinds deze ochtend is de clouddienst officieel in België beschikbaar.


Hoewel Stack helemaal gratis is, moet de functionaliteit niet onderdoen voor Dropbox, OneDrive of een gelijkaardige clouddienst. Zo heb je toegang tot gesynchroniseerde mappen, een webportaal en apps voor je mobiele telefoon. Er zijn applicaties voor Android en iOS maar niet voor Windows Phone .

 

Om aan de slag te gaan met Stack, vraag je hier een account aan. Na even wachten zal je via e-mail een invitecode krijgen en kan je aan de slag. Vanaf nu kan je een account aanvragen. Om 12u begint Stack met het toewijzen van accounts. In je Stack zal meteen een pdf-bestand zitten waar je stap voor stap aan de hand van screenshots ontdekt wat je allemaal kan doen met de dienst.

 

Omdat Stack een Nederlandse dienst is, staan al je gegevens in een datacenter in Amsterdam. Daar zijn ge versleuteld met een veilig AES256-algoritme, wat wil zeggen dat ook Stack niet door je data gaat. Noch je persoonsgegevens nog de data die je online zet worden gebruikt om munt uit te slaan, in contrast met wat bijvoorbeeld Google doet.


Op onze zustersite TechPulse lees je meer over hoe de clouddienst werkt en ontdek je hoe het mogelijk is dat een bedrijf zomaar een terabyte gratis cadeau kan doen zonder dat je privacy daardoor geschonden wordt.


Bron: Clickx Nieuws van 19 januari 2017

Online lessen... (week 03)

Heb je zin om iets meer te leren over de bouwstenen van een website: HTML, CSS of JAVASCRIPT. Hoe kan je ermee beginnen? Via" gratis online" de beginselen leren.

 

Dit kan op https://www.codeacademy.com

 

Je zal wel even je beste Engels moeten bovenhalen. Snel even een account aanmaken en je bent vertrokken. Best beginnen met het eerste gedeelte: Learn HTML & CSS: Part I

 

Als je de microbe te pakken hebt en zou willen evolueren, dan kan je verder lessen volgen, maar tegen betaling.


Bron: Clickx magazine nr.339 van 17 januari 2017

Schermafdruk met Microsoft SNIP... (week 02)

Er is veel gratis software om een schermafdruk te maken, maar Microsoft Snip doet hetzelfde en beter.

 

Het programma maakt een foto van het volledige beeldscherm, van een venster of van een bepaalde selectie. Bovendien kan je een automatische opname laten maken met vertraging: bijvoorbeeld de tijd nodig om een menu te openen...


Met deze tool kan je markeringen aanbrengen op de schermafbeelding en het is zelfs mogelijk om een gesproken bericht in te sluiten. Je kan ook de twee tegelijk om een filmpje met uitleg te maken. In deze gevallen bewaar je de screenshot als mp4-filmbestand.


Downloaden


Bron: Clickx magazine nr.337 van 13 december 2016

Zwart-wit met kleur... (week 01)

Je ziet ze af en toe : zwart-wit foto’s met daarin 1 enkele kleur. Dit kan je zelf gemakkelijk maken met het gratische Vampix.

 

Open de foto en klik met de pipet op de kleur die je wil behouden . Al de rest wordt kleurloos met zwart-wit tinten. De tolerantie op de gekozen kleur kan je zelf nog bepalen. En dan gaat het programma aan ’t werk.


Downloaden: http://kcsoftwares.com?vampix


Bron: Clickx magazine nr.338 van 3 januari 2017

Overzicht per categorie

Archief per jaar

Archief van 2016
Archief van 2015
Archief van 2014
Archief van 2013
Archief van 2012
Archief van 2011
Archief van 2010
Archief van 2009

TOP